TÉMÁK, Kategóriák

Mit kell tudni a magas vérnyomás kórképéről, illetve kezelési lehetőségeiről?

563
HOZZÁSZÓLÁS:

A magas vérnyomás, a hipertónia jellege szerint kétféle lehet, a jó és a rosszindulatú, hossza szerint, a lassú és a gyors lefolyású. A lassú magas vérnyomás évtizedekig eltarthat, a gyors csak néhány évig. A betegség vernyomas-mero-aszisztens veseelégtelenséghez, szívinfarktushoz, agylágyuláshoz vagy agyvérzéshez vezethet.

A magas vérnyomást, azáltal, hogy a szövődmények kialakulásáig tünetmentes, a legtöbbször csak késői stádiumban ismerjük fel. A betegséget láthatatlan gyilkosnak is hívják, mely a felnőtt lakosság 20-30%-ánál jelen van Európában.

A vérnyomás megemelkedése legtöbbször öregkorban jelentkezik először. Férfiaknál azért fordul elő gyakrabban, mert lényeges hormonális különbségek lépnek fel, korábbi korokhoz képest. A hölgyeket a változás korában veszélyezteti leginkább.

Tünetek és kezelési lehetőségek

A magas vérnyomás tünetei a tompa nyomás a fejben, a fejfájás, súlyosabb esetben migrén, az idegesség, a szédülés, az álmatlanság, a szomjúság illetve a szívtáji panaszok. A fájdalomcsillapítók és altatók, csak felületi kezelést nyújtanak, ne elégedjünk meg velük. A betegség előrehaladtával a szív, egyre nagyobb erőfeszítéseket kell tegyen, a vér testen keresztüli végigáramoltatásához.

A magas vérnyomás akkor következik be, ha az izmos falú verőerek összehúzódnak, vagy faluk rugalmasságából veszít, ezáltal a véráramlással szembeni ellenállása megnő. A tágulás előidézhető bizonyos gyógyszerekkel, így a vérnyomás csökkenthető, de ezeknek a mesterséges szereknek mellékhatásuk is van, ráadásul a tápanyag felhasználásunkra is negatív, káros hatást gyakorol.

Az első lépések, hogy rendezzük életünket, számoljuk fel a stresszt, az izgalmakat, a feszültséget, ne hajtsuk túl magunkat. Fogyasszunk kevés állati fehérjét, ne együnk sót, vagy csak nagyon keveset, ne fogyasszunk erős fűszereket és a folyadékbevitelt mérsékeljük.

Ügyeljünk a normális bélműködésre és vizeletkiválasztásra, mozogjunk sokat szabad levegőn, illetve napi 3 alkalommal 5-5 percig folytassunk mély légzést, levegővel öblítsük át jól a tüdőnket. Naponta 10-20 másodpercig, nem tovább, zuhanyozzunk le egy alkalommal hideg vízben, ez is sokat javíthat a normális vérnyomás visszaállításán.

Szilvamag

A porrá őrölt érett szilva magjából, napi 2-3 alkalommal 1-1 kávéskanálnyit együnk.

Örvénygyökér, örménygyökér

Inkább a Dunántúl délibb vidékein, patakok mentén, nyirkos réteken termő növény. Az örvénygyökér megszárított virágos-leveles részéből, 1 liter vízben 5-6 csipetnyit főzünk fel és napi 2-3 alkalommal iszunk belőle, 2 dl-t alkalmanként. Az örvénygyökér főzet gyógyítja még az asztmát, magas vérnyomást, étvágytalanságot, vesebántalmakat, epebántalmakat és fertőtleníti a húgyutakat. Az örvénygyökér hatóanyagai: nyálka, inulin, illóolaj, keserűanyag, baktériumölő anyagok, gyanta és cukor.

Ibolya

Bármelyik ibolyafajtának a leveleiből és virágaiból főzött tea jó idegnyugtató és vérnyomáscsökkentő. 5-6 csipetnyit 1 liter vízben felfőzünk a megszárított ibolyából és naponta egy teásbögrényit iszunk belőle 3-4 alkalommal. Az ibolya hatóanyagai: szaponin, illóolaj és glikozid.

Gyöngyvirág

Fasorokban, erdőkben, ligetekben élő növény. A gyöngyvirág leveles szárából készítettek gyógytinktúrát, régebben a gutaütésre, szélütés után alkalmazták. Körülbelül egy egész összevagdalt, gyöngyvirág gyökér nélküli részeit beleáztattak 6-7 napig 1-2 dl-nyi sósborszeszben, majd ezután napi 3-4 alkalommal ittak belőle 5-6 cseppet teában, heteken át. A gyöngyvirág a koszorúér-szűkületet, az érelmeszesedést, és a szívidegességet, az epilepsziát is gyógyítja. A növény hatóanyagai: aszparagin, szaponinok, illóolaj, gyanta, szívre ható glikozida, kelidonsav.

Galagonya

A galagonya, vízparti bozótosokban, ritkás, ligetes erdőkben, erdők szélén, fasorokban, cserjésekben terem. Az egyik olyan legértékesebb, kevés cserjék egyike, amelynek levele, termése (bogyója) és virága egyazon betegségre, az érszűkületre és a magas vérnyomásra kiválóan hatásos. A galagonya leveleit lehetőleg együtt használjuk a virágaival, bár külön-külön is hatásosak. A magas vérnyomás, a galagonya állandó fogyasztásával megelőzhető. A megszárított virágokból és levelekből 5-6 csipetnyit főzünk fel 1 liter vízben és napi 4-5 alkalommal igyunk belőle egy 1-2 dl-t. A galagonya hatóanyagai: kolin, kratéguszlakton, kratéguszszaponin, B és C-vitamin, acetilkolin, guanin, hiperozid flavon, kvercetin, szitoszterin adenozin, aminok és vetexinramnozid glikozid.

Aranyvesszőfű, aranyvessző, aranyos ruta

Az aranyvesszőfű, erdők szélén, erdei tisztásokon és patakok mentén, fasorok alján, folyópartokon élő növény, mely a magas vérnyomást is gyógyítja. A növény felső, virágos-leveles megszárított részéből 5-6 csipetnyit felfőzünk 1 liter vízben, majd naponta legalább háromszor igyunk belőle, 2-3 dl-jével. Jó hatással van a vizeletkiválasztó szervek betegségeire egyaránt, az máj- és epebetegségekre, illetve a reumára is. Az aranyvesszőfű hatóanyagai: szaponin, keserűanyag, nikotinsav, cseranyag és rutin.

Fehér fagyöngy

A növény olyan anyagokat tartalmaz, amelyek emelhetik, de olyanokat is, amelyek csökkenthetik a vérnyomást. Túlsúlyban viszont a vérnyomáscsökkentők vannak. A fehér fagyöngy kivonata, több vérnyomáscsökkentő gyógyhatású szernek az alkotórésze. Fehér fagyöngy-teához, a növény megszárított leveles ágból 5-6 csipetnyit főzünk fel 1 liter vízben, majd napi 4-5 alkalommal fogyasztunk belőle 1 teásbögrényit. A fehér fagyöngy hatóanyagai: mannit, cukor, propionilkolin, szívreható viszkotoxin protein, kolin, savanyú szaponin, gyantaalkohol, acetilkolin, inoit, keményítő, oxidáz enzim, zsírsavak és cerilalkohol.

Fekete ribizli

A fekete ribizli leveleiből főzött tea, jó gyógymód a magas vérnyomásra. A fekete ribizli száraz leveleiből 5-6 csipetnyit 1 liter vízben főzünk fel és naponta 3-4 alkalommal igyunk belőle 2 dl-t alkalmanként. A fekete ribizli hatóanyagai: cseranyag, rutin, C-vitamin, vizelethajtó anyag és illóolaj.

Katángkóró

Árkok és patakok partján, a mezei földutak mentén, kaszálókon, parlagokon termő katángkóró, a magas vérnyomás ellen a virágos-leveles szárakat és a gyökereket is felhasználhatjuk. A megszárított, föld feletti részéből 6-7 csipetnyit 1 liter vízben felfőzünk és naponta 4-5 alkalommal fogyasztjuk 2-2 dl-jével. A katángkóró teája, jó étvágygerjesztő és emésztést serkentő. A katángkóró hatóanyagai: inulin, gyanta, cianidin-származék, fruktóz, kolin és cikorin keserűanyagok.

Salátaboglárka

Ritkás erdőkben, nyirkos helyeken, bokrok környékén, ligetekben és kertek alján előforduló növény. A megszárított leveleiből magas vérnyomásra, 5-6 csipetnyit 1 liter vízben főzünk meg. Napi 4-5 alkalommal igyunk belőle egy teásbögrényit. Nagyobb töménységben veseelégtelenségre is hatásos gyógymód. A salátaboglárka hatóanyagai: szaponin, alkaloidák, szerves savak és C vitamin.

Boróka

Orvosok gyakran írnak fel vizelethajtókat magas vérnyomásra, amely szakorvosi ellátást kívánó, komoly betegség. Ha borókát is szeretne használni, az előírt gyógymód mellett, beszélje meg orvosával. A boróka vizelethajtó, így kiüríti a szervezetből a fontos ásványi sókat. Ezért aki borókát használ, egyen magas káliumtartalmú ételeket, mint a banán vagy a friss zöldségek.

Sáfrány

Kínai kísérletek arra utaltak, hogy a sáfrány csökkenti a vérnyomást. Az Egyesült Államokban macskákon végzett vizsgálatokban a sáfrányban lévő krocetin segítségével szintén sikerült a magas vérnyomást csökkenteni. Az eredmények alapján, a gyógynövény a szívrohamokhoz vezető fontos kockázati tényező kezelésében is segítségünkre lehet.

Zeller

A zeller a magas vérnyomás egyik első számú, természetes ellenszere. A régi kínai gyógyászatban javasolták először erre a célra, a kutatások is visszajelezték jótékony hatását. Egy amerikai kísérlet során, az állatokba fecskendezett zeller kivonattal, vérnyomásuk 14-16%-kal csökkent. Emberek esetében ez 4-szer ekkora zeller mennyiséget jelent. Az amerikai nashville-i Magas Vérnyomás Intézet igazgatója, Dr. Mark Houston által összeállított tápláléklistán, a zeller az elsők között szerepel, a magas vérnyomás elleni küzdelemben.

563
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]