Mit tegyünk álmatlanság esetén?

Az álmatlanság a felnőtt népesség mintegy 30%-át érinti, és már rövid távon is komoly mentális és fizikai panaszokhoz vezethet. Lássuk, mi segíthet!

Mit tegyünk álmatlanság esetén?

Az álmatlanságról röviden

Az álmatlanságot világszerte a felnőttek közel egyharmada megtapasztalja. Ezt az alvászavart az elalvás nehézsége, vagy az alvás fenntartásának képtelensége jellemzi. Kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, beleértve a stresszt, a szorongást, a depressziót, a nyugtalan láb szindróma fennállását, a rendszertelen alvási szokásokat, vagy a koffeinfogyasztást. Az álmatlanság összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a cukorbetegség és a hangulati rendellenességek kockázatának növekedésével. Emellett súlyosbíthatja a meglévő egészségügyi állapotokat és károsíthatja a kognitív funkciókat, például a memóriát és a koncentrációt.


Milyen életmódbeli változtatások segíthetnek?

A megfelelő alvási környezet kialakítása, például a sötét, csendes és hűvös hálószoba, illetve a nyugtató alvási rutin követése jelentősen javíthatja az alvásminőséget. Az alvás előtt végzett relaxációs technikák, például a meditáció, a légzőgyakorlatok, vagy a jóga segíthetnek csökkenteni a stresszt és segíthetik az elalvást. A rendszeres testmozgás szintén javíthatja az éjszakai alvás minőségét és időtartamát, fontos azonban kerülni az intenzív edzést közvetlenül az alvás előtti időszakban, mivel ennek a serkentő hatása megnehezítheti az elalvást.

Étrend-kiegészítők, melyek segíthetnek az álmatlanság megszűntetésében

Kurkuma

A kurkumában található kurkumin segíthet csökkenteni a gyulladásokat és az oxidatív stresszt, amelyek gyakran társulnak az alvászavarokkal, illetve elősegítheti a relaxációt és javíthatja az alvásminőséget is. 

Ázsiai gázló

Az ázsiai gázló, más néven centella vagy gotu kola, gazdag adaptogén és neuroprotektív vegyületekben, melyek segítenek szabályozni a stresszhormonok szintjét, illetve javíthatják a kognitív funkciókat és a hangulatot. Ezáltal képesek elősegíteni a relaxációt, csökkenteni a szorongást, és javítani az alvásminőséget. 

Ashwagandha

Az ashwagandha withanolid nevű adaptogén vegyülete szabályozhatja a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese (HPA) tengelyt és a neurotranszmitterek aktivitását, így segíthet a szervezetnek megbirkózni a stresszel, elősegítheti a relaxációt és az elalvást, és javíthatja az alvásminőséget

Reishi

A reishi, vagy pecsétviaszgomba triterpenoidokat, poliszacharidokat és egyéb bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek adaptogén, immunmoduláló és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A reishi készítmények segíthetnek szabályozni a szervezet stresszválaszát, elősegítve a relaxációt és az elalvást.

Schisandra

A kínai kúszómagnóliaként és életbogyóként is ismert schisandra adaptogén és anxiolitikus tulajdonságú bioaktív vegyületeket tartalmaz, melyek szabályozhatják a stresszhormonok szintjét és a neurotranszmitterek aktivitását, elősegítve a relaxációt és csökkentve a szorongást, ami javíthatja az alvásminőséget

Panax ginseng

A panax ginsengben található ginzenozidok olyan adaptogén vegyületek, melyek képesek szabályozni a stresszhormonok szintjét, javítani az energia-anyagcserét, és fokozni a kognitív funkciókat is. A stressz és fáradtság csökkentése révén a panax ginseng közvetetten segíthet az elalvásban, és javíthatja az alvásminőséget is.

A fenti jótékony gyógynövények egyetlen kapszulába rejtve

Az álmatlanság kezelése tudatos és átfogó megközelítést igényel, melynek fontos része az életmód és a táplálkozás, illetve ezek kiegészítéseként egyes étrend-kiegészítők. A Mannavita Ashwarax a fentiek mellett más idegvédő, nyugtató, és elalvást segítő összetevőket is tartalmaz. Ennek köszönhetően hatékonyan alkalmazható olyan panaszok esetén, mint például az álmatlanság, a stressz, a szorongás, a pánikbetegség, vagy a depresszió.

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://examine.com/conditions/insomnia/

https://examine.com/insomnia-signs-symptoms/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK526136/

https://link.springer.com/book/10.1007/b105845

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK343503/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6979308/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK19956/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34003596/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34911135/

Fotó: SHVETS production

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 853 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute